Projekt
Pragniemy państwu zaprezentować jak wybrana przez nas potrawa
przechodzi „przeobrażenie” w ciągu swojej „długoletniej kariery”.
Wybór swój uzasadniamy tym, że nasz produkt jak najbardziej
wyróżnia się swoją odrębnością i oryginalnością. Placki ziemniaczane to
skromność, bezcenność a jednocześnie bogactwo. Wyjątkowość i indywidualność tej
potrawy przedstawimy w dalszych punktach naszego programu.
Historia placków ziemniaczanych sięga daleko, do czasów naszych
dziadków i pradziadków. Nasi przodkowie w ciągu roku obchodzili wiele dni
postnych, co zmuszało ich do przyrządzania potraw bez mięsa i bez białka.
Przygotowywano wówczas potrawy mączne, warzywne i rybne. Główną potrawą mączną
były właśnie placki ziemniaczane. Nasi przodkowie znali niepowtarzalne receptury
tej smacznej potrawy. Potrafili ją przyrządzać w sposób prosty, jednakże jak
staranny. Początkowo nasze babcie, (bo to głównie one zajmowały się
przygotowywaniem potraw) piekły utarte ziemniaki na płycie pieca. Kiedy placki
zarumieniły się z obu stron, chowały je do tzw. dochówki, gdzie „dojrzewały”.
Placki były chrupiące i pożywne, a przygotowanie ich bardzo łatwe. Potrawa ta
cieszyła się dużym powodzeniem we wschodniej kuchni naszych babć, skąd razem z
nimi „przywędrowała” do Łosiowa.
Sposób przyrządzania potrawy nie uległ radykalnej zmianie,
ponieważ dalej przygotowuje się je w sposób tradycyjny, jednakże ich postać
przeszła wielkie przeobrażenie. Dziś do placków dodaje się (dla urozmaicenia
smaku): ser żółty, warzywa, szynkę, mięso itp. Placki przygotowane np. z
konfiturami lub jabłkami dają nam lekki posmak i są dobrą przekąska dla dzieci,
które uwielbiają słodkie potrawy.
Placki ziemniaczane przyrządza się w naszych kuchniach przez
wiele lat i to najlepszy dowód na to, że są smaczne, pożywne oraz szybkie do
przygotowania.
Źródło; Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z
Łosiowa.
Na podstawie wywiadów.
SPOSÓB TRADYCYJNY
·
Jak robiono placki kiedyś?
Składniki:
1.
4-6 dużych
ziemniaków
2.
1 jajko
3.
2 łyżki mąki
4.
2 łyżki soli
5.
smalec
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę i sól do
smaku. Można je smażyć na smalcu lub na płycie pieca kaflowego. Usmażone placki
schować do „dochówki”.
Sposób tradycyjny-sposób najbardziej zbliżony smakiem do
wschodnich kuchni naszych babć.
·
Jak się robi placki dziś?
Składniki:
1.
1 kg niezbyt
wodnistych, starych ziemniaków
2.
2 duże cebule
(czerwone)
3.
szczypta ostrej
papryki
4.
sól
5.
pieprz
6.
mąka
7.
4 jajka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki zetrzeć w robocie kuchennym, dodać starte już cebule,
trochę papryki, soli, pieprzu do smaku i jajka. Dosypać kilka łyżek mąki.
3 czerwca 2006 w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie
odbył się Wojewódzki Zlot Klubów 4H, na którym zaprezentowały się kluby z całej
Opolszczyzny.
Nasz klub 4H „EKOLUDKI” wypromował potrawę regionalną-placki
ziemniaczane.
Nasza prezentacja bardzo spodobała się jury - zajęliśmy trzecie
miejsce!
Dlatego postanowiliśmy zaprezentować ją dla naszych kolegów i
nauczycieli!
Odbiorcami naszego projektu byli:
·
Pracownicy OODR w Łosiowie
·
Nauczyciele i opiekunowie klubów 4H
·
Społeczność lokalna
·
Młodzież zrzeszona w klubach 4H i szkolna
·
Goście obecni na imprezie OODR-u - „Dni
Otwartych Dni”
·
Nasi rodzice
|