SZKOŁA

UCZNIOWIE

RODZICE

STRONA PATRONA

PROJEKTY

Projekt

 

 

 

PLACKI ZIEMNIACZANE 

 

Pragniemy państwu zaprezentować jak wybrana przez nas potrawa przechodzi „przeobrażenie” w ciągu swojej „długoletniej kariery”.

Wybór swój uzasadniamy tym, że nasz produkt jak najbardziej wyróżnia się swoją odrębnością i oryginalnością. Placki ziemniaczane to skromność, bezcenność a jednocześnie bogactwo. Wyjątkowość i indywidualność tej potrawy przedstawimy w dalszych punktach naszego programu.

 

 

 

Historia

Historia placków ziemniaczanych sięga daleko, do czasów naszych dziadków i pradziadków. Nasi przodkowie w ciągu roku obchodzili wiele dni postnych, co zmuszało ich do przyrządzania potraw bez mięsa i bez białka. Przygotowywano wówczas potrawy mączne, warzywne i rybne. Główną potrawą mączną były właśnie placki ziemniaczane. Nasi przodkowie znali niepowtarzalne receptury tej smacznej potrawy. Potrafili ją przyrządzać w sposób prosty, jednakże jak staranny. Początkowo nasze babcie, (bo to głównie one zajmowały się przygotowywaniem potraw) piekły utarte ziemniaki na płycie pieca. Kiedy placki zarumieniły się z obu stron, chowały je do tzw. dochówki, gdzie „dojrzewały”. Placki były chrupiące i pożywne, a przygotowanie ich bardzo łatwe. Potrawa ta cieszyła się dużym powodzeniem we wschodniej kuchni naszych babć, skąd razem z nimi „przywędrowała” do Łosiowa.

Sposób przyrządzania potrawy nie uległ radykalnej zmianie, ponieważ dalej przygotowuje się je w sposób tradycyjny, jednakże ich postać przeszła wielkie przeobrażenie. Dziś do placków dodaje się (dla urozmaicenia smaku): ser żółty, warzywa, szynkę, mięso itp. Placki przygotowane np. z konfiturami lub jabłkami dają nam lekki posmak i są dobrą przekąska dla dzieci, które uwielbiają słodkie potrawy.

Placki ziemniaczane przyrządza się w naszych kuchniach przez wiele lat i to najlepszy dowód na to, że są smaczne, pożywne oraz szybkie do przygotowania.  

 

Źródło; Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Łosiowa.

Na podstawie wywiadów.

 

 

Przepis na placki ziemniaczane

SPOSÓB TRADYCYJNY

 

·       Jak robiono placki kiedyś? 

Składniki:

1.     4-6 dużych ziemniaków

2.     1 jajko

3.     2 łyżki mąki

4.     2 łyżki soli

5.     smalec

 

Sposób przyrządzenia:

          Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Można je smażyć na smalcu lub na płycie pieca kaflowego. Usmażone placki schować do „dochówki”.

 

   

 

Sposób tradycyjny-sposób najbardziej zbliżony smakiem  do wschodnich kuchni naszych babć.

·       Jak się robi placki dziś?

 Składniki:

1.     1 kg niezbyt wodnistych, starych ziemniaków

2.     2 duże cebule (czerwone)

3.     szczypta ostrej papryki

4.     sól

5.     pieprz

6.     mąka

7.     4 jajka

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki zetrzeć w robocie kuchennym, dodać starte już cebule, trochę papryki, soli, pieprzu do smaku i jajka. Dosypać kilka łyżek mąki.

 

 

 

 

PROMOCJA PLACKÓW

3 czerwca 2006 w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie odbył się Wojewódzki Zlot Klubów 4H, na którym zaprezentowały się kluby z całej Opolszczyzny.

Nasz klub 4H „EKOLUDKI” wypromował potrawę regionalną-placki ziemniaczane.

 

 

 

Nasza prezentacja bardzo spodobała się jury - zajęliśmy trzecie miejsce!

Dlatego postanowiliśmy zaprezentować ją dla naszych kolegów i nauczycieli!

 

 

 

ODBIORCY PROJEKTU 

Odbiorcami naszego projektu byli:

 

·        Pracownicy OODR w Łosiowie

·        Nauczyciele i opiekunowie klubów 4H

·        Społeczność lokalna

·        Młodzież zrzeszona w klubach 4H i szkolna

·        Goście obecni na imprezie OODR-u - „Dni Otwartych Dni”

·        Nasi rodzice

 

(C) Copyright 2006 Gimnazjum w Łosiowie

Strona główna | Przydatne linki| kontakt